21.11.09

SSC: Safe, Sane & Consensual


Στα τέλη της 10ετίας του '80, ένα από τα πανό που κρατούσαν gay μίας συγκεκριμένης κοινότητας της Αμερικής, έφερε το σύνθημα "Safe Sane and Consensual". Το SSC, ήταν ένας κανόνας μεταξύ τους, όταν "μάθαιναν" στα νέα μέλη τη χρήση του S/M εξοπλισμού. Η ιδέα ανήκε σε δύο από τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας και αποφασίστηκε να την χρησιμοποιήσουν στην gay & lesbian πορεία - του BDSM χώρου - ως slogan.

Θεώρησαν, πως οι άνθρωποι εκτός χώρου, έπρεπε να γνωρίζουν ότι το S/M δεν απαρτίζεται από άτομα που στερούνταν λογικής, που δεν λάμβαναν μέτρα προφύλαξης και, κυρίως, δεν είχαν τη συναίνεση της/ου συντρόφου τους.

Το SSC υιοθετήθηκε άμεσα από όλη την ευρύτερη S/M κοινότητα. Και ο λόγος ήταν ξεκάθαρος: εξέφραζε τη συνείδησή τους ότι πρέπει να υπάρχουν πάντα και παντού όρια. Και τα όρια δεν τίθενται ποτέ από άτομα που έχουν το ακαταλόγιστο.

Το BDSM είναι ένας χώρος στον οποίο κυριαρχεί η βία. Σε διάφορες βαθμίδες. Ακολουθούν πρακτικές που είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν από έναν άνθρωπο εκτός αυτού. Περιορισμός, στέρηση, δοκιμασίες. Πρακτικές που έχουν μεγάλο νόημα μεταξύ των BDSMers αλλά στερούνται - δικαίως - νόησης από τους vanilla.

Τι σημαίνει, επί του πρακτέου, το SSC σε μερικά παραδείγματα.

Βία.
Δεν επιτρέπεται να χτυπήσεις έναν άνθρωπο στον βαθμό που ο πόνος δεν του προσφέρει πλέον ηδονή, διότι αυτό αποτελεί κακοποίηση.
Δεν επιτρέπεται να χτυπήσεις έναν άνθρωπο σε σημεία που τα σημάδια μπορούν να τον εκθέσουν στο οικογενειακό / εργασιακό του περιβάλλον, διότι αυτό αποτελεί παραλογισμό.
Δεν επιτρέπεται να χτυπήσεις έναν άνθρωπο με τρόπο που γνωρίζεις ότι δεν του είναι επιθυμητός, διότι αυτό αποτελεί βιασμό.

Περιορισμός.
Δεν επιτρέπεται να δέσεις έναν άνθρωπο με σκοινί από οργανικό υλικό, όταν γνωρίζεις ότι οι συνήθεις κινήσεις του θα του προκαλέσουν έγκαυμα στα σημεία, διότι αυτό αποτελεί κακοποίηση.
Δεν επιτρέπεται να φιμώσεις έναν άνθρωπο, ο οποίος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, διότι αυτό αποτελεί παραλογισμό.
Δεν επιτρέπεται να δεσμεύσεις έναν άνθρωπο σε σημείο ή σε στάση που γνωρίζεις ότι τον παραπέμπει σε ανεπιθύμητους συνειρμούς - π.χ. οικογενειακή βία -, διότι αυτό αποτελεί βιασμό.

Στέρηση.
Δεν επιτρέπεται να στερήσεις από έναν άνθρωπο τον ύπνο, όταν γνωρίζεις ότι την επομένη στις 06:00 πρόκειται να διανύσει μία μεγάλη απόσταση οδηγώντας, διότι αυτό αποτελεί κακοποίηση.
Δεν επιτρέπεται να στερήσεις από έναν άνθρωπο την έξοδο, όταν γνωρίζεις ότι από εκείνους με τους οποίους θα συναντηθεί, εξαρτάται η προαγωγή του, διότι αυτό αποτελεί παραλογισμό.
Δεν επιτρέπεται να στερήσεις από έναν άνθρωπο την ομιλία, όταν γνωρίζεις πως θέλει να σου πει κάτι σημαντικό, διότι αυτό αποτελεί βιασμό.

Δοκιμασίες.
Δεν επιτρέπεται να ζητήσεις από έναν άνθρωπο να σταθεί στην άκρη ενός μπαλκονιού, όταν γνωρίζεις ότι έχει υψοφοβία, διότι αυτό αποτελεί κακοποίηση.
Δεν επιτρέπεται να ζητήσεις από έναν άνθρωπο να βρίσει μπροστά σου κάποιον που σέβεται από το κοινωνικό του περιβάλλον, διότι αυτό αποτελεί παραλογισμό.
Δεν επιτρέπεται να ζητήσεις από έναν άνθρωπο να επιλέξει αν θα δει Εσένα ή κάποιον συγγενή του - π.χ. τον θείο του που τον έχει μεγαλώσει και είναι άρρωστος -, διότι αυτό αποτελεί βιασμό.

Το SSC εκφράζει ευθύνη. Ευθύνη για Την/ον Κυρίαρχο για τους χειρισμούς Της/ου αλλά κυρίως για την/ον υποτακτική/ό, που θα πάρει την απόφαση να αφήσει τον εαυτό της/ου στα χέρια και τις διαθέσεις ενός Άλλου ανθρώπου.

Υπάρχει, όμως, και ο "νεωτερισμός" του SSC. Το RACK. Risk Aware Consensual Kink. Όρος που χρησιμοποιείται για να "ελαφρύνει" τη σημασία του SSC και ουσιαστικά να μειώσει το βάρος της ευθύνης. Τα άτομα που αποδέχονται τον όρο RACK - και μάλλον χλευάζουν το SSC -, είναι κατά βάση kinky players και δεν αποδέχονται την προσωπική τους ευθύνη. Άτομα του "όλα παίζονται" και όχι "δεν είναι όλα μέρος του παιχνιδιού". Άτομα που το BDSM ξεχνιέται την ώρα του οργασμού. Κυρίως, όμως, άτομα τα οποία δεν αναγνωρίζουν τη λέξη "όρια" - με άλλα λόγια "όπου πάμε κι ό,τι γίνει" -, διότι είναι γεμάτα έπαρση - που αυτό σημαίνει "Εσύ, είσαι πολύ Λίγη/ος για μένα".

Όπως στη ζωή, έτσι και στο BDSM, υπάρχουν όρια. Όρια για να τα συζητήσεις, να τα εφαρμόσεις, να τα σεβαστείς. Τα όρια σημαίνουν σεβασμό, κατανόηση, πολιτισμό. Και μέσα στον πολιτισμό, η βία, η στέρηση και οι δοκιμασίες, λέγονται BDSM. Και αυτό σε βάζει σε άλλη διάσταση. Εκτός πολιτισμού, είναι κακοποίηση, παραλογισμός, βιασμός. Και αυτό σε βάζει στη φυλακή.

Αν υπάρχει κάτι που δεν έχει όρια, είναι ένα πράγμα: η βλακεία.